Wandelen en fietsen

Rondwandelingen met een gids en fietsen met een praatje.

Kom genieten van onze prachtige Vechtstreek

Rondleidingen in de dorpskernen Maarssen en Oud Zuilen (op aanvraag)
Gilde Stichtse Vecht organiseert rondwandelingen in de dorpskernen Maarssen en Oud Zuilen. Deze rondwandelingen van ca 1,5 uur zijn voor groepen (minimaal 5 personen) en gaan volgens afspraak. Het is een goede mogelijkheid om een team-uitje van een bedrijf of organisatie in te vullen, een verjaardag of reünie te vieren of om nieuwkomers in de gemeente Stichtse Vecht kennis te laten maken met de dorpskernen en hun rijke historie. Tijdens de rondwandelingen vertellen gidsen van Gilde Stichtse Vecht over de rijke geschiedenis van de Vechtstreek en de rivier de Vecht. Specifieke aandacht wordt besteed aan de mooie grachtenpanden, buitenplaatsen met de kenmerkende theekoepels en tuinen. Kooplieden uit Amsterdam kwamen in de zeventiende eeuw naar de Vechtstreek om er te genieten. De gidsen laten u dat nu doen. Foto: één van de mooie buitenplaatsen is Doornburg, waar tijdens de rondleiding aandacht aan wordt besteed.
Afbeelding 104
Verder is er speciale aandacht voor de theekoepels en mooie tuinen.

Thema-rondleidingen in Maarssen
1. Architectuur en bouwstijlen

De historie van Maarssen is rijk aan bijzondere bouwwerken die in de vorige eeuwen zijn ontstaan. De gidsen laten u dit zien en vertellen hierover. Vanaf de romaanse stijl tot aan de moderne architectuur.
Deze thema-rondleiding vindt plaats op zaterdag 15 juni 2019 en op zaterdag 31 augustus 2019.
Duur van de rondleiding ca. 2 uur.
Vertrektijd 14.00 uur
Vertrekpunt Harmonieplein, Maarssen.
Kosten € 3,- per persoon.

2. Agrarische en industriële ontwikkeling
Na de ontginning van het veengebied in de vorige eeuw ontstonden er weidegronden waar zich agrarische bedrijven vestigden. Midden 1800 deed de industrie zijn intrede. Deze ontwikkeling werd versterkt door de komst van de spoorlijn en het Amsterdam-Rijnkanaal. De gidsen vertellen hier uitgebreid over.

Rijtuigenfabriek G. Soeders was midden 1800 het eerste industriële bedrijf in Maarssen. En ook eerste leverancier aan de spoorwegen.
Deze rondleiding vindt plaats op zaterdag 15 juni 2019 en op zaterdag 31 augustus 2019.
Duur van de rondleiding ca. 2 uur
Vertrektijd 14.00 uur.
Vertrekpunt Harmonieplein, Maarssen.
Kosten € 3,- per persoon.

3. Landschap en tuinen
De Vechtstreek heeft een zeer kenmerkend landschap waarbij de rivier de Vecht een centrale plaats inneemt. De ontginning en afwatering van het veengebied speelden hierbij een belangrijke rol. Met de komst van de buitenplaatsen zijn er ook mooie tuinen aangelegd met bijzondere beplanting. De Franse, Engelse en Hollandse stijlen zijn nog zichtbaar.

Deze rondleiding is gepland eind augustus / begin september. Nadere informatie volgt.

Fietsen met een praatje
Gilde Stichtse Vecht organiseert fietsen met een praatje in de Vechtstreek. Het praatje houdt in dat de Gilde gidsen op verschillende plaatsen stoppen en vertellen het specifieke en historische aspecten van die plaats. Deze fietstocht is voor groepen (minimaal 5 personen en duurt ca 2 uur. Tijdens deze fietstocht kan mogelijk een bezoek gebracht worden aan musea, molens, forten en een eendenkooi.

eenden
In overleg met de deelnemers kan besproken worden waar het vertrekpunt is. De fietstocht is van grotendeels langs de rivier de Vecht en in de kernen Maarssen Breukelen en Nieuwersluis. De kosten voor het wandelen en fietsen zijn € 3,- per deelnemer. Aanmeldingen door aanmeldingsformulier in te vullen en verzenden. U ontvangt daarna van ons nadere informatie en worden afspraken gemaakt.

Heeft u een verzoek voor een rondleiding of fietstocht of wenst u nadere informatie meldt u dan aan.

button