Platform voor vrijwilligersorganisaties

Niet alleen wordt de vijver waarin wij vissen steeds leger, de vissen bijten ook minder vaak en minder makkelijk in ons aas dan een aantal jaren geleden. Soms vraag je je zelfs weleens af waar die vissen zich eigenlijk ophouden.

Jarenlang hebben wij geprobeerd het vrijwilligerswerk te ondersteunen middels een markt in winkelcentrum Bisonspoor. Dat had effect maar of het voldoende was? Of het voldoende is om het volgende decennium in te gaan?

Wij zijn op zoek gegaan naar die plekken waar je de vissen van nu en straks het beste kunt vinden en vangen. Die vindplaats lijkt onze eigen (mobiele) internetverbinding te zijn. Het aas lijkt vooral te bestaan uit beeld en indien mogelijk bewegend beeld met geluid.

Natuurlijk ben je er dan nog niet want uiteindelijk wil je (nieuwe) deelnemers, leden en vrijwilligers op jouw locatie krijgen en face-to-face met hen in gesprek gaan of hen laten zien wat je te bieden hebt of hen er mee te laten kennismaken.

Wij denken dat het juiste bewegende beeld met het juiste geluid daar geweldig bij kan helpen. Dat lijkt op het juiste aas uitwerpen op de juiste plaats. De vraag is dan: Hoe kom je aan die beelden en hoe krijg je die op het juiste (!) platform?

Daarover zijn we in gesprek gegaan met RTV Stichtse Vecht en samen kwamen we al snel tot een concreet plan. RTVSV is bereid het platform te leveren (website + Facebook + Twitter) wanneer wij en jullie zélf zorgen voor de content; de beelden, geluiden en teksten dus. Bij dat ‘zélf’ keken we elkaar ernstig aan (niet alleen hebben zij en wij te weinig mensen maar wij missen ook de kennis en kunde) en kwamen we tot een oplossing: RTVSV, waar die kennis wel zit, is bereid om vrijwilligers in een paar maanden tijd op te leiden zodat zij zelf met hun eigen smartphone opnames kunnen maken en deze zelf kunnen uploaden op het platform van RTVSV.

Qua opleiding moet je denken aan ca. 6 bijeenkomsten van ongeveer 2,5 uur in de periode januari t/m juni 2020 op een doordeweekse avond in Maarssen. Praktische informatie, kennis delen en leren van elkaars ervaringen zullen hierbij centraal staan. Al halverwege gaan we produceren en met het platform aan de slag. In de tussentijd kun je meedenken over wat jij op welke manier wilt laten zien aan wie. Wat trekt mensen naar jouw eigen site en jouw activiteiten.

Daar zitten dan wel een paar voorwaarden aan. Zo willen we alleen maar mensen opleiden die ook daadwerkelijk de intentie uitspreken om dit (het maken en uploaden van beeld, geluid en tekst) een paar jaar lang met enige regelmaat echt te gaan doen. Men moet bereid zijn om (ook) te leren door stomweg te proberen. Om te leren binnen de groep, van elkaar en met elkaar. Daarnaast hebben we in eerste instantie slechts ruimte voor een groep van 12 personen.

Maar stel nu eens dat ons dit samen lukt. Dan heb je in een paar maanden tijd zomaar een professioneel platform waarop 12 organisaties zichzelf online kunnen presenteren met de meest actuele zaken. Misschien zit je weer een aantal maanden verder op 24 organisaties. Misschien lukt het wel om alle leden van die organisaties enthousiast te krijgen om deze informatie te bezoeken en te delen, waardoor het platform en dus de aandacht voor jouw organisatie alleen maar groeit. Meer bereik dus. Dat zou toch prachtig zijn?

Onze concrete vragen aan jullie:
• Heeft dit idee jullie interesse ?
• Hebben jullie als organisatie iemand die geschikt en bereid is om aan dit project mee te doen? Het gaat dan vooral om iemand met de juiste motivatie!
• Hebben jullie wellicht iemand die al over bovengenoemde vaardigheden beschikt en daarnaast interesse heeft om mee te doen aan dit nieuwe platform?

We horen of lezen het graag.
Reageer svp voor 11 december via mail naar robbert.franse@gmail.com
• Voor vragen en suggesties gebruik je hetzelfde mailadres;
• Wanneer je eerst telefonisch wilt overleggen dan kan dat natuurlijk. Zet je telefoonnummer in de mailreactie en geef aan wanneer je het liefste teruggebeld wordt.

Het betreft nog geen definitieve aanmelding maar zónder reactie gaan wij er van uit dat jullie geen interesse hebben.
Zo spoedig mogelijk na 11 december nemen wij contact op met diegenen die wel gereageerd hebben.
Wij kunnen jullie al vast vertellen dat de kosten voor de opleiding voor de eerste 12 personen gedragen zullen worden door Stichting Gilde Stichtse Vecht.

Met groet!

Wim Schoonderbeek – Voorzitter Gilde Stichtse Vecht
Vital van der Horst – Bestuurder Gilde Stichtse Vecht
Rob Franse – Jouwverhaalverwoord.nl
Robbert Oelp – Hoofdredacteur RTV Stichtse Vecht
Eric Loman – Voorzitter RTV Stichtse Vecht