Wandelen en fietsen

Rondwandelingen met een gids en fietsen met een praatje.

Kom genieten van onze prachtige Vechtstreek

De coördinatie van de rondleidingen geschiedt door het

– Deelname aan deze rondleidingen zijn op verzoek voor groepen van minimaal 5 en maximaal 18 personen.
– Wandeltochten duren ca. 1,5 uur en fietstochten ca. 2 uur;
– Kosten rondleidingen en fietstochten € 5, – per persoon, incl. consumptie. Bezoek Vechtstreekmuseum is niet inbegrepen. Hiervoor kunt u een afspraak maken met het Vechtstreekmuseum.
– Vertrekpunt is bij het Vechtstreekmuseum. Adres: Diependaalsedijk 19b, 3601 GH Maarssen (bij het gemeentehuis Maarssen).

Aanvragen of nadere informatie

Aanmelden minimaal 1 week voor de geplande datum bij het Vechtstreekmuseum:
e-mail: info@Vechtstreekmuseum
of website: www.vechtstreekmuseum.nl

Er zijn twee rondleidingen gepland waar u zich individueel kunt aanmelden bij het Vechtstreekmuseum.
* Rondleiding Maarssen-dorp op zaterdag 22 augustus, aanvang 14.00 uur,
vertrek bij het Vechtstreekmuseum.
* Rondleiding Architectuur / bouwstijlen op zaterdag 5 september, aanvang 14.00 uur,
vertrek bij het Vechtstreekmuseum

Bij de rondleidingen wordt rekening gehouden met de corona regels. De groepen bestaan uit maximaal 6 personen per gids. Bij groepen groter dan 6 personen worden meerdere gidsen ingezet. Ook wordt verzocht 1,5 meter afstand van elkaar houden.

Voor onderstaande rondleidingen kunt u zich als groep aanmelden.

Rondleiding Maarssen-dorp

Het ontstaan van Maarssen dateert uit 866 en werd uitgesproken als Marsna “moerassige grond”. Na het jaar 1000 is er sprake van een kleine nederzetting op de oeverwallen van de Vecht. Later werden langs de Vecht hofsteden gebouwd. In de 17de en 18de eeuw kwamen rijke kooplieden uit Amsterdam zich hier vestigen en kwam ook de bouw van de buitenplaatsen en grachtenpanden op gang. Door ontginning van de veengronden ontstond het slagenlandschap. In de volgende eeuwen ontwikkelde Maarssen zich tot 40.000 Inwoners. Van deze rijke historie is nog veel te zien en te vertellen.

Rondleiding Oud-Zuilen

Rond 700 vindt de eerste bebouwing plaats. Centraal in deze kleine kern staat Slot Zuylen. Vanaf 1265 Huize Zuylen en in de volgende eeuwen uitgebreid tot Slot Zuylen. Met als bekendste bewoner Belle van Zuylen, intellectueel en filosofe, met haar uitspraak “ik heb geen talent voor ondergeschiktheid”. Na 1600 ontstonden er pan- en steenovens. De kleilaag langs de Vecht was zeer geschikt voor het bakken van stenen en dakpannen. Over de ontwikkeling van dit gebied is nog veel te zien en te vertellen.

Themarondleiding architectuur en bouwstijlen

Maarssen is rijk aan bijzondere bouwwerken, die in de periode vanaf 900 zijn ontstaan. De stijlen en kenmerken zijn de romaanse en de gotische stijl, het Hollandse classisme, neogotisch, barok en de moderne architectuur. De gids neemt u in willekeurige volgorde mee naar deze bijzondere bouwwerken en vertelt hierover. En uiteraard hiermee samenhangend over de plaatselijke historie. Voor geïnteresseerden een leerzame rondleiding.

Themarondleiding agrarische en industriële ontwikkeling

We gaan terug naar begin 1800. In Maarssen waren er toen vooral ambachtslieden en agrarische
activiteiten. De industriële ontwikkeling kondigde zich aan. Ambachtsman Soeders (wagenmaker) ging rijtuigen maken voor de spoorwegen. Dit werd het eerste industriële bedrijf in de provincie Utrecht. Met Ruim 70 mensen in dit bedrijf werkzaam. Het bedrijf werd ook hofleverancier. Eind 1800 ontstond in Maarssen de Wolff accumulatoren fabriek met ca. 50 medewerkers. De gidsen vertellen hoe deze ontwikkelingen zijn verlopen

Themarondwandeling buitenplaatsen

Rijke kooplieden ontvluchtten in de 17de en 18de de eeuw de stad Amsterdam en lieten in de Vechtstreek buitenplaatsen bouwen, met koetshuizen, orangerie, theekoepels en tuinen. In het wandelgebied ontstonden er 17 buitenplaatsen. Nu zijn er nog 8. De komst van de Amsterdamse kooplieden had grote invloed op de ontwikkeling van Maarssen. De gidsen laten u veel zien en vertellen hier uitgebreid over.

Fietsen met een praatje

De Vechtstreek is in de ijstijd ontstaan als afwatering van de Utrechtse heuvel rug. Later als belangrijke vaarroute Zuiderzee – Oude Rijn. Maar ook verbinding Amsterdam – Utrecht. Het plassen gebied en de Vecht zijn een belangrijke schakel. Molens en forten kenmerken dit gebied. Tijdens de fietstocht wordt op verschillende plaatsen gestopt om hierover te vertellen.

Aanvragen of nadere informatie

Minimaal 1 week voor de geplande datum bij het Vechtstreekmuseum:
e-mail: info@Vechtstreekmuseum
of website: www.vechtstreekmuseum.nl

Aanvragen voor rondleidingen die bij Gilde Stichtse Vecht binnenkomen worden doorgestuurd naar het Vechtstreekmuseum

button